Joao Maia tira fotos com seu smartphone usando o som como referência durante os Jogos Paraolímpicos Rio 2016

Blinde fotograaf maakt prachtige foto’s paralympics

 Joao Maia tira fotos com seu smartphone usando o som como referência durante os Jogos Paraolímpicos Rio 2016

Als kunstenaar hoeven niet al je zintuigen perfect te werken. Dat bewijst de blinde fotograaf Joao Maia da Silva. Hij maakte de mooiste foto’s tijdens de Paralympics.

OGEN IN HET HART

Hij is de eerste fotograaf met een visuele beperking die de Paralympische Spelen op beeld vastlegt. Nu zou je verwachten dat die beelden allemaal mislukken, maar niets is minder waar. „Je hoeft niet te zien om te fotograferen”, vertelt Da Silva tegen Firstpost. „Mijn ogen zitten in mijn hart.”

AQUAREL

De voormalige postbezorger is 41 en verloor op zijn 28e zijn zicht door de ziekte uveitis, een ontsteking aan de ueva. De ueva is de iris en het vaatvlies. Daardoor ziet Da Silva alleen sommige vormen en kleuren als hij heel dichtbij is. „Mijn leven is een enorme aquarel.”

VERHAAL

Nadat hij braille had geleerd, ontwikkelde hij een interesse in fotografie. „Ik denk dat ik met fotografie de kans krijg mensen te vertellen dat ik visueel beperkt ben, maar tegelijkertijd ook dat ik besta en hier ben. Ik registreer wat ik zie, op mijn manier. Fotografie geeft vorm aan de manier waarop ik zie.”

LAWAAI

Da Silva begon met fotograferen met een gewone camera, maar gebruikt tegenwoordig zijn telefoon. Die kan hem helpen beter te focussen. „Wanneer ik dichtbij genoeg ben, kan ik het hart van de sporters voelen kloppen, de stappen horen en kan ik de foto maken. Maar met lawaai op de achtergrond is het moeilijk.”

Fonte: Metronieuws
0 respostas

Deixe uma resposta

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Gostou? Deixe seu comentário!